
در تمام کشورهای پیشرفته و در حال توسعه دنیا، افراد برای اینکه اجازه داشته باشند با اتومبیلهای خود در جادههای شهری و برون شهری رانندگی کنند، میبایست حداقل یک گواهینامه رانندگی داشته باشند. در سراسر دنیا برای دریافت گواهینامه رانندگی افراد میبایست قوانین رانندگی حاکم را فرا بگیرند و طی گذراندن آزمونهای کتبی و عملی، میزان یادگیری خود را از قوانین مربوطه نشان دهند. شاید تمام قوانین رانندگی وضع شده در کشورهای مختلف با هم یکسان نباشد اما باید این موضوع را در نظر گرفت که قوانین اصلی در حوزه رانندگی شهری و برون شهری، بر اساس قوانین دو سازمان FIA (فدراسیون بینالمللی اتومبیلرانی) و AIT (اتحادیه بینالمللی جهانگردی) تصویب شدهاند.
گواهینامه بینالمللی رانندگی
گواهینامه بینالمللی رانندگی یا IDP سندی است که شما با داشتن آن مجوز رانندگی در تمامی کشورهای عضو UN را خواهید داشت. گواهینامه بینالمللی رانندگی همراه با اصل گواهینامه رانندگی شما ارزش دارد و شما از طریق آن اجازه خواهید داشت در کشورهای مختلف دنیا، با رعایت قوانین بینالمللی و محلی رانندگی کنید. بر اساس توافقنامه سال 1968 سازمان جهانی اتومبیلرانی ( FIA ) موظف است در تمامی کشورهای عضو این فدراسیون، گواهینامه بینالمللی رانندگی یا IDP صادر کند. در کشورمان کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران، وظیفه صدور گواهینامههای بینالمللی رانندگی را بر عهده دارد و شما از طریق این نهاد میتوانید اقدام به دریافت گواهینامه بینالمللی رانندگی کنید.
اتحادیه بینالمللی جهانگردی
همانطور که گفتیم یکی از نهادهای مهم و تاثیرگذار در وضع قوانین رانندگی کشوری و بینالمللی اتحادیه بینالمللی جهانگردی یا AIT است. وظیفه اتحادیه بینالمللی جهانگردی ایجاد زمینههای گردشگری برای افراد در سراسر دنیا میباشد و یکی از فعالیتهای این سازمان در این زمینه را میتوان وضع قوانین رانندگی بینالمللی دانست. تاکنون ۹۶ کشور دنیا به عضویت در اتحادیه بینالمللی جهانگردی درآمدند که ایران نیز یکی از آنها است. بر اساس قوانین اتحادیه بینالمللی جهانگردی، تمامی کشورهای عضو این اتحادیه ملزم به رعایت قوانین بینالمللی رانندگی هستند و میبایست به گواهینامههای بینالمللی رانندگی صادر شده توسط فدراسیون بینالمللی اتومبیلرانی احترام بگذارند.
قوانین بینالمللی رانندگی
بر اساس قوانین وضع شده توسط فدراسیون بینالمللی اتومبیلرانی و اتحادیه بینالمللی جهانگردی، افراد برای رانندگی با هر کلاس وسیله نقلیه به گواهینامه جداگانه لازم دارند؛ شاید این اولین و مهمترین قانون بینالمللی است که در حوزه رانندگی شهری و برون شهری ثبت شده است و نشان دهنده اهمیت داشتن گواهینامه رانندگی در کشورهای عضو UN است. یکی دیگر از قوانین بینالمللی رانندگی، توجه به علائم جادهای است. در نظر بگیرید که علائم جادهای توسط نهادهای بینالمللی وضع شدهاند و در سراسر دنیا به شکلی جامع و یکسان خوانده میشوند؛ از همین رو افراد در سراسر دنیا میبایست تمام معانی علائم رانندگی را فرا گرفته به آنها توجه کنند. سلامت چراغهای خطر عقب (ترمز)، روشن نمودن چراغهای جلو در شب و داشتن آینههای جانبی از دیگر قوانینی است که رانندگان در سراسر دنیا باید به آن توجه کنند؛ این قوانین به شکلی نیز باعث ایجاد استانداردهایی در تولیدات وسایل نقلیه در سراسر دنیا شدهاند. در سال 2013 نیز قانون بستن کمربند ایمنی برای سرنشینان جلو به قوانین بینالمللی رانندگی اضافه شد و تمام رانندگان از آن زمام به بعد ملزم به بستن کمربند ایمنی شدند. اغلب قوانین رانندگی وضع شده توسط نهادهای بینالمللی بازدارنده هستند و هدفشان به حداقل رساندن حوادث رانندگی است؛ از جمله این قوانین میتوانیم به ممنوعیت آشامیدن و خوردن مواد غذایی اشاره کرد که در سراسر دنیا اجرا میشود.