آرین موتور

تفاوت گیربکس اتوماتیک و دستی

manual automatic transsmissionگیربکس‌های اتوماتیک و دستی

گیربکس‌ها (Gearbox) یکی از اجزای اصلی و مهم خودرو‌ها می‌باشند و وظیفه اصلی این قطعات انتقال و هدایت نیروی تولید شده توسط موتور به چرخ‌ها است. گیربکس در اصل سیستمی است که طی آن، مقدار قابل تنظیمی از نیروی دور موتور، با استفاده از چرخ دنده‌های سر تا سر گیربکس و با سرعت‌ها و قدرت‌های قابل کنترل، به چرخ‌های اتومبیل انتقال می‌یابد و با تکیه بر این سیستم، قادر خواهیم بود بازه سرعت حرکت یک خودرو را تنظیم کنیم. به زبان ساده گیربکس نیرو را از موتور اتومبیل گرفته و به اندازه‌ای که ما می‌خواهیم به چرخ‌ها منتقل می‌کند. به طور کل گیربکس‌ها به دو دسته اتوماتیک و دستی ( معمولی ) تقسیم می‌شوند؛ هر دو این گیربکس‌ها نیرو را از موتور خودرو به چرخ‌ها انتقال می‌دهند، اما تفاوت اصلی در این است که خودرو‌هایی که از سیستم گیربکس معمولی استفاده می‌کنند، مقدار نیروی انتقال یافته باید توسط راننده تنظیم شود و در طول مسیر راننده خودرو کنترل وظایف گیربکس را در دست می‌گیرد؛ اما این موضوع در خودرو‌هایی که از گیربکس‌های اتوماتیک بهره می‌برند متفاوت است و صفر تا صد وظیفه گیربکس به روی دوش خودش است و نیازی به دخالت راننده در طی مسیر نیست. قطعا اولین تفاوتی که بین اتومبیل‌های اتوماتیک و معمولی مشاهده می‌کنید، جای خالی کلاچ است زیرا در خودرو‌هایی که از گیربکس‌های اتوماتیک استفاده می‌کنند شما نیازی به کلاچ برای تعویض دنده نخواهید داشت و خود سیستم گیربکس‌ تمام امور را در دست می‌گیرد.

 

اتو‌ماتیک یا دستی؟

شاید برایتان جالب باشد که اولین بار سیستم گیربکس‌های اتو‌ماتیک در ارابه‌هایی استفاده شد که به جای اسب، موتور بخار داشتند، بعد‌ها این سیستم توسط کمپانی‌های مختلف توسعه داده شد ولی در نهایت باید گیربکس‌های اتو‌ماتیک امروزی را مدیون کمپانی کرایسلر باشیم. کرایسلر برای اولین بار در تاریخ صنعت خودرو توانست با بهره‌گیری از سیستم گیربکس‌های اتوماتیک کمپانی ZF آلمان و توسعه این سیستم، اقدام به استفاده از گیربکس‌های اتوماتیک با واحد‌های هیدرولیکی کند؛ بعد‌ها این گیربکس‌های اتوماتیک توسط کمپانی‌های مختلف به روز شدند، به شکلی که امروزه شاهد چندین نوع گیربکس اتوماتیک در خودرو‌های مختلف هستیم. شاید در گذشته گیربکس‌های اتوماتیک فقط در خودرو‌های لوکس به کار می‌رفت ولی امروزه در سبد محصولات کمپانی‌های مختلف اتومبیل‌سازی می‌توانیم خودرو‌های مختلفی را مشاهده کنیم که دارای گیربکس‌های اتوماتیک هستند. اما مهم‌ترین مسئله‌ای که وجود دارد این است که گیربکس‌های اتوماتیک هیچ‌گاه نمی‌توانند جای گیربکس‌های دستی را بگیرند، زیرا اگر شما هم جزء کسانی باشید که می‌خواهید از تک تک لحظات رانندگیتان لذت ببرید، قطعا گیربکس‌های دستی را انتخاب می‌کنید؛ به دلیل آنکه شما در خودرو‌هایی که از گیربکس‌های دستی استفاده می‌کنند آزادی عمل بیشتری دارید و در واقع کنترل دور موتور و نیروی انتقالی به چرخ‌ها را در دست دارید و می‌توانید با استفاده از این قدرت کنترل، شتاب و سرعت دلخواهتان را داشته باشید.

 

گیربکس تیپ ترونیک

امروزه خودروسازان، برای اینکه بتوانند لذت گیربکس‌های دستی را با آرامش و راحتی گیربکس‌های اتوماتیک همراه کنند، از گیربکس‌های تیپ ترونیک در اتومبیل‌هایشان استفاده کرده‌اند. اجزا و فناوری‌هایی که در گیربکس‌های اتوماتیک استفاده می‌شود به شکلی تنظیم شده‌اند که دور موتور اتومبیل را قبل از تعویض ضریب دنده به حداکثر برسانند، زیرا این امر باعث می‌شود فشار کمتری به موتور خودرو وارد شود و همینطور کنترل خودرو را برای کاربر راحت‌تر می‌کند؛ اما اگر شما بخواهید با خودرو خود در در شتاب بالا حرکت کنید و یا از رانندگی کسل کننده در خیابان‌ها خسته شده‌اید، قطعا گیربکس‌های اتوماتیک برای شما گزینه مناسبی نیست، از همین رو گیربکس‌های تیپ ترونیک بوجود آمدند تا ضمن به همراه داشتن سیستم گیربکس‌های اتوماتیک، به شما این امکان را بدهد که هر زمان که خواستید، کنترل گیربکس و تعویض دنده را بدست بگیرید.

خودروهای میتسوبیشی، از تکنولوژی گیربکس‌های CVT استفاده می‌کنند که از اینجا می‌توانید درباره تفاوت آن‌ها با گیربکس‌های اتوماتیک مطالعه بفرمایید، شایات ذکر است که خودروهای میتسوبیشی لنسر، میتسوبیشی ای‌اس‌ایکس و میتسوبیشی اوتلندر امکان تعویض دنده به صورت دستی از پشت فرمان را دارا هستند و آرین موتور، نماینده رسمی میتسوبیشی موتورز در ایران، مفتخر است که خودروهای این برند معتبر را برای هم‌میهنان عزیز فراهم کرده است.

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط