
امروزه طراحان خودرو به شیوه نوین و در واقع به صورت تقسیم بندی شده، قطعات اتومبیلها را طراحی میکنند. یکی از این قطعات که به صورت تخصصی و با بکارگیری فرمها و متد خاصی طراحی میشود، چراغهای اتومبیل است؛ زیرا در علم نوین طراحی خودرو و همچنین اصول طراحی احساسی جدید نشان داده شده است که چراغ اتومبیلها در زیبایی کلی خودرو تاثیر بسزایی دارد و جزء قطعاتی به شمار میرود که بیننده به آن توجه خاصی میکند. فناوریهای به کار رفته در چراغ خودروها نیز مانند مابقی قطعات یک خودرو روز به روز در حال پیشرفت است. در ابتدای پیدایش صنعت اتومبیلسازی، طراحان و مهندسان صنعتی از لامپهای هالوژنی برای ساخت چراغ خودروها استفاده میکردند. لامپهای هالوژنی در حالی که مصرف بالایی دارند، عمر بسیار کمی هم داشتند، همچنین نور تابیده شده از این لامپها هیچگاه مورد رضایت قرار نگرفت و به عنوان لامپهای کم نور از آنها یاد میشود. لامپهای هالوژنی بیش از ۳۰ سال در صنعت خودروسازی حظور داشتند تا اینکه با پیشرفت فناوریهای حوزه اتومبیل، چراغهای HID وارد این صنعت شد. HID کوتاه شده عبارت ( High-intensity discharge ) میباشد و به معنی (( تخلیه با شدت بالا )) است. ساختمان اصلی چراغهای HID لامپهای زنون هستند که همیشه به عنوان لامپهایی با نور زیاد و عمر طولانی شناخته میشوند؛ همچنین لامپهای زنون بر خلاف لامپهای هالوژنی بسیار کم مصرف هستند که همین موضوع یکی دیگر از دلایل محبوبیت سیستم چراغهای HID بین طراحان و تولیدکنندگان اتومبیل است. مکانیزم چراغهای HID دو مرحلهای است، به این شکل که ابتدا لامپهای زنون به حداکثر نور خود میرسند و سپس از طریق سوراخهای تعبیه شده در ساختمان چراغ خودرو، نور لامپهای زنون به محیط تابیده میشود.
کنترل چراغهای HID
یکی از مواردی که باعث شد تولیدکنندگان خودروها از سیستم چراغهای هالوژنی به چراغهای HID روی بیاورند، قابلیت تنظیم مقدار و جهت تابش نور در ساختار چراغهای HID بود. در لامپهای زنون، فیلامانی وجود ندارد تا گرم شود و سپس نور تولید کند در عوض گاز زنون از طریق یک جریان الکتریکی درونی باردار میشود و باعث تولید نور سفید در لامپهای زنون میشود؛ این نور سفید تولید شده که به عنوان نور طبیعی از آن یاد میشود گرمای بسیار کمی دارد که همین موضوع باعث شد طراحان و مهندسان چراغ اتومبیلها بتوانند ساختاری را تولید کنند که در آن این امکان وجود داشته باشد که مقدار و جهت تابش نور را کنترل کرد. در ساختار چراغهای HID، یک دیافراگم در برابر لامپهای زنون قرار دارد که با باز و بسته کردن آن میتوان مقدار تابش نور را کنترل کرد، همچنین با هدایت بازوهای متصل شده با دیافراگم میتوان جهت تابش نور چراغهای HID را نیز تنظیم کرد. به دلیل آنکه نور لامپهای زنون بسیار زیاد است و فواصل زیادی را تحت پوشش قرار میدهد، ممکن است باعث آزار و اذیت مابقی رانندگان در جاده شود به همین دلیل در چند سال اخیر قوانینی در کشورهای مختلف دنیا وضع شده است که تولیدکنندگان موظف هستند ساختار چراغهای HID به شکلی طراحی کنند که باعث تابش نور خیره کننده نشود.
ورود چراغهای HID به صنعت خودروسازی، آغازی بود برای هوشمندسازی سیستمهای چراغ اتومبیل، به شکلی که امروزه تولیدکنندگان اتومبیلها با استفاده از فناوری مادون قرمز، مکانیزم چراغ خودروها را به شکلی طراحی کردهاند که در زمان رانندگی هیچ نقطه کور یا تاریکی دید راننده را کم نکند و در عین حال با استفاده از سنسورهای نقطهای، نور چراغ اتومبیل به صورت مستقیم به هیچ خودرویی تابیده نشود.
شایان ذکر است که در محصولات میتسوبیشی از این تکنولوژی استفاده شده است و به عنوان مثال میتوان به میتسوبیشی میراژ اشاره کرد. آرینموتور ، نماینده رسمی میتسوبیشی موتورز ژاپن در ایران، مفتخر است که محصولات این شرکت اصیل را برای هممیهنان ما فراهم کرده است.