آرین موتور

صنعت خودروسازی ژاپن

japan car industryصنعت خودروسازی ژاپن

صنعت خودروسازی ژاپن از قدرتمندترین و بزرگترین صنایع جهان است. در واقع خودروسازی ژاپن در زمره سه تولید کننده خودرو برتر جهان از نظر تعداد تولید از سال ۱۹۶۰ تا به امروز قرار دارد. جالب است بدانید در این آمار آلمان و برندهای شاخصش بعد از ژاپن قرار می‌گیرند. ژاپنی‌ها با نگرش مدیریت کیفی خود و با تکیه بر کنترل پروسه تولید و کیفیت محصول، در بازه دهه ۸۰ تا ۹۰ میلادی، گوی سبقت را از آمریکا و فورد قدرتمند ربودند. واقعیت این است که یکی از ارکان بازگشت اقتصادی ژاپن بعد از جنگ جهانی، همین نگرش مدیریت کیفیت بود که در صنعت خودروسازی هم نمود داشت. خودروسازی ژاپن در سال ۱۹۱۰ آغاز به کار کرد و با تکیه بر تولید داخلی و قراردادهای خارجی مانند قرارداد میتسوبیشی و برند‌های آمریکایی، نقش خود در این صنعت را تثبیت کرد.

نتیجه جنگ جهانی دوم و افزایش درخواست خودروهای نظامی برای خودروسازهای ژاپنی به معنای تلاش و تولید بیشتر بود و همین روند سبب شد بعدا و در سال ۱۹۷۰ ژاپنی‌ها برای اولین بار از خط تولید روباتیک در خودروسازی استفاده کنند.

دلیل اینکه چرا بعد از جنگ جهانی، آمریکا با ۳۰ سال تجربه بیشتر میدان را به ژاپنی‌ها سپرد را می‌توان در دو مساله دید. اولین نکته این بود که ژاپنی‌ها اولین بار متد “Lean Manufacturing” را به کار بردند که در آن نحوه‌ کار کارگران متفاوت از قبل بود و نتیجه آن افزایش بهره‌وری کارخانه‌ها بود. مساله دوم هم بحران انرژی در دهه ۷۰ میلادی بود که نیاز به خودروهای کم مصرف را به شدت در آمریکا که بزرگترین بازار خودرو جهان است، افزایش داد و ژاپن با درک این نیاز و عکس العمل سریع، توانست گام بزرگی در گرفتن سهم بازار بردارد.

امروزه جایگاه خودروسازی ژاپن در جهان تثبیت شده است. آخرین نگرش تولید ژاپنی‌ها که در برندهای بزرگ ژاپن مثل میتسوبیشی استفاده می‌شود، معروف به سیستم “Just In Time” ، به معنای دقیقا در زمان مناسب است. این سیستم یکی از نمادهای نظم و دقت ژاپنی‌هاست. در این سیستم تولید، هزینه‌های انبار و نگه داری تولیدات به صفر می‌رسد و این امکان تولیدات با کیفیت بالا و عرضه با قیمت پایین را به ژاپنی‌ها می‌دهد.

این سیستم با زمان بندی بسیار دقیق انجام می‌پذیرد به شکلی که خودروسازان و تامین کننده‌ها بر روی دقیقه‌ها با هم هماهنگ هستن. به طور مثال یک تولید کننده قطعات داخلی در ژاپن تقریبا ۲۱ بار و در ساعت‌های مشخص در روز، باید به تعداد نیازدقیق تولید کننده ، قطعه برای او ارسال کند. در این سیستم وقفه و درنگی وجود ندارد و این یعنی تولیدات تامین کننده بلافاصله بعد از تولید به خط تولید خودروساز می‌رسد. این دقیقا برعکس سیستم تولید آمریکایی‌ها در گذشته بود. در واقع تولید کنندگان خودرو در آمریکا همواره دوست دارند انباری پر از قطعات اولیه در اختیار داشته باشند تا بتوانند در مذاکراتشان دست بالاتر را داشته باشند.

خودروسازان بزرگ آمریکایی ، متوجه هزینه‌های سرسام آور انبار شدند و همانطور که امروزه می‌بینیم، روز به روز به تامین قطعات خود از ژاپن می‌افزایند.  برندهای آمریکایی حتی پا را فراتر گذاشته و قسمتی از محصولات ژاپنی‌هایی مثل میتسوبیشی را در آمریکا نمایندگی می‌‎کنند.

شاید بهترین صحبت را در مورد ژاپنی‌ها، ویلیام فرانک، مدیر خرید جنرال موتورز گفته باشد:

“ژاپنی‌ها موفق‌ترین مردم در تولید محصولاتی هستند که نیاز به فرآیندی پیچیده و هماهنگی بسیار بالا دارد”

آرین موتور، نماینده رسمی میتسوبیشی موتورز در ایران، محصولات این برند قدرتمند ژاپنی را به هم میهنان عزیز عرضه می‌کند.

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط