
لغزش با اراده پشت فرمان
سال ۲۰۰۶ فیلم سینمایی «توکیو دریفت» زندگی پسر ماجراجویی را روایت میکرد که برای گریختن از حکم زندان به توکیو میرود تا با پدر ارتشیاش زندگی آرامی را آغاز کند. اما دست سرنوشت «سن بوسول» را به سمت مسابقات زیرزمینی دریفت در توکیو میکشاند و ادامه ماجرا… بدون تردید قریب به اتفاق علاقمندان به اتومبیلرانی و ورزش زیرشاخه آن دریفت، توکیو دریفت را دیدهاند. این فیلم سینمایی روایت خوبی از پیادهسازی تکنیک دریفت در پارکینگهای تاریک توکیو بود. اثر هنری که در حین آن عشق به فرمولی خاص از رانندگی با هیجانی وصف ناپذیر به تصویر کشیده شده است. اما به واقع دریفت چیست و چرا یک حرکت نمایشی پشت فرمان میتواند تا این حد عاشقان اتومبیلرانی را مبهوت خود کند؟
دریفت چرا و چگونه؟
بد نیست بدانید پیش از انکه حرکت تکنیکی دریفت به عنوان یک ورزش، مسابقه و تفریح هیجان انگیز به حساب بیاید، یک فرمول و فن تکنیکی در رانندگی محسوب میشود. حرکتی که شاه بیت تعقیب و گریزهای سینمایی در دهههای پیشین هالیوود بوده و با اتوموبیلهای بزرگ و با گشتاورهای بالا به تصویر کشیده میشد. این فرمول که بخش اصلی آن را لیز خوردن و حرکت با زاویه بر سر پیچها و چهارراهها تشکیل میدهد دریفت نام دارد. البته در مسابقات اتوموبیلرانی که زمان اولویت اول رانندهها است، سعی افراد بر حفظ حالت گریپ یعنی دقیقا مخالف حرکت دریفت است که بر پایداری و چسبندگی خودرو بر روی زمین تاکید دارد، حال آن که ممکن است در برخی مواقع در حین مسابقه برای جلو زدن به دریفت نیز نیاز باشد. باید تاکید کنیم فلسفه وجودی تکنیک دریفت در یک جمله خلاصه شده است، رد کردن پیچها با کمترین میزان کاهش سرعت!
چطور دریفت کنیم؟
دریفت زدن بر روی کاغذ کار آسانی است. به این صورت که می توان گفت با ورود با سرعت مناسب به یک پیچ تند و چرخاندن فرمان به سمت داخل پیچ و همزمان کشیدن دستی به سمت بالا تکنیک دریفت رقم میخورد. در این وضعیت انتهای خودرو از حالت عادی خارج شده و دچار لغزش خواهد شد. حال باید ترمز دستی را رها کرده و فرمان را در جهت خلاف پیچ بچرخانید و با تمام قدرت پایتان را روی گاز فشار دهید! شاید جملات بالا تمام ماجرای دریفت باشد، اما همانطور که گفته شد دریفت بر روی کاغذ کار راحتی است اما بدون تردید خطرات ناشی از آن همانند هیجانش بسیار بالا است.
باید توجه داشت که در زمان انجام حرکت دریفت به یک خودروی دیفرانسیل عقب نیاز دارد چرا که لغزش خودروهای دیفرانسیل جلو، پاور اسلاید نام دارد و توسط برخی با دریفت اشتباه گرفته میشود. به طور مثال دریفتزنی با یک خودروی دیفرانسیل جلو، میتوان به راحتی انتهای خودرو را دچار لغزش کرد، اما نباید این رفتار را با دریفت اشتباه گرفت، زیرا در هنگام دریفت چرخهای عقب که محور محرک خودرو هستند وارد مرحله هرزگردی میشوند و سپس با حرکت خاص فرمان و چرخش آن در جهت مخالف پیچ موجب رخداد دریفت میشوید.
فدراسیون اتومبیلرانی نیز با برگزاری کلاسهای آموزشی و مسابقات منظم سعی دارد تا ورزش دریفت را به صورت علمی و ایمن در میان جوانان توسعه دهد، اتفاقی که جوانان علاقمند به ماشین بازی و زیرشاخههای محبوبش را از گذشته امیدوارتر می کند.