آرین موتور

آیا خودروهای CNG واقعا آلایندگی کمتری دارند؟

CNG

سی‌ان‌جی ( CNG ) در واقع کوتاه شده عبارت Compressed natural gas یا گاز طبیعی فشرده است. گاز CNG معمولا به عنوان جایگزینی برای سوخت‌های مایع مانند بنزین، گازوئیل، ال‌پی‌جی (LPG) یا ال‌ان‌جی ( LNG ) استفاده می‌شود. در سال‌های گذشته در بسیاری از کشور‌های آسیایی و حتی اروپایی از گاز C‌NG به عنوان سوخت جایگزین خودرو‌ها استفاده شده است. گاز CNG از بنزین و گازوئیل استفاده شده در خودرو‌ها، آلایندگی کمتری دارد و همچنین از میان آن‌ها از ایمنی بیشتری در زمان نشت برخوردار است؛ زیرا گاز CNG بسیار سبک است و در هوا به سرعت پخش می‌شود، به همین دلیل اجتماع گاز CNG در یک نقطه و ایجاد انفجار از طریق آن به ندرت اتفاق می‌افتد. یکی از بزرگترین مصرف کنندگان گاز CNG، ایرانیان هستند. بر اساس آماری که در سال 2013 منتشر شد، در ایران بیش از ۳.۵ میلیون اتومبیل وجود دارد که از سی‌ان‌جی ( C‌NG ) به عنوان یک سوخت جایگزین استفاده می‌کنند. بر اساس گزارشات و آمار‌ها به نظر می‌رسد در ایران تعداد خودرو‌های سی‌ان‌جی سوز تا به امروز به بیش از ۷ میلیون عدد رسیده باشد که البته مقدار زیادی از این خودرو‌ها را اتومبیل‌های مربوط به حوزه حمل و نقل عمومی شامل می‌شود. دلیل رشد و توسعه گاز سی‌ان‌جی ( CNG ) در بسیاری از کشور‌ها، بوجود آوردن فضایی برای کاهش آلودگی هوا است. در سال‌های 2010 تا 2013 خودرو‌های مجهز به کپسول گاز CNG در بسیاری از کشور‌های جهان گسترش یافتند اما بعد از سال 2013 این روند رو به رشد تغییر کرد و استفاده از گاز CN‌G به عنوان یک سوخت جایگزین کاهش یافت. کاهش استفاده از خودرو‌های سی‌ان‌جی‌سوز دلایل متعددی داشت که یکی از عمده‌ترین آن‌ها رشد میزان تولید گاز منوکسید کربن در این خودرو‌ها بود.

چرا گاز CNG دیگر مناسب خودرو‌ها نیست؟

فلسفه بوجود آمدن خودرو‌های سی‌ان‌جی‌سوز یا دوگانه‌سوز، کاهش آلودگی‌های ناشی از خودرو‌های بنزین‌سوز یا گازوئیل‌سوز بود اما متاسفانه در سال 2013 تحقیقات نشان داد که مصرف گاز CNG در خودرو‎‌‌ها باعث افزایش قابل توجه گاز منوکسید کربن می‌شود. منوکسید کربن یکی از عناصر ترکیب شده در گاز CNG است و زمانی که این گاز به شکل کامل و به درستی سوخته نشود، این عنصر سمی و خطرناک آزاد می‌شود. بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است، مکانیزم‌های در نظر گرفته شده در اتومبیل‌ها به شکلی نیستند که بتوانند گاز CN‌G را به صورت کامل مصرف کنند؛ از همین رو زمانی که یک خودرو بنزین‌سوز را به یک اتومبیل سی‌ان‌جی‌سوز یا دوگانه‌سوز تبدیل می‌کنیم، میزان منوکسید کربن خارج شده از اگزوز آن خودرو به مراتب بیشتر از یک اتومبیل بنزین‌سوز یا گازوئیل‌سوز معمولی است. رشد و توسعه موتور‌های الکتریکی در صنعت خودروسازی، باعث کمرنگ شدن خودرو‌های گازسوز شده است و امروزه استفاده از گاز CN‌G در اتومبیل‌ها، بیشتر در کشور‌های نیمه پیشرفته و در حال توسعه صورت می‌گیرد. البته بسیاری از خودروسازان مکانیزم‌هایی طراحی کرده‌اند که با گاز CN‌G سازگار هستند اما معمولا به دلیل هزینه بالا و همچنین ناتوانی در تولید نیروی مناسب، بیشتر در اتومبیل‌های حوزه حمل و نقل عمومی کاربرد دارند.

آرین‌موتور، نماینده رسمی میتسوبیشی موتورز ژاپن در ایران، به منظور بهبود وضع آلودگی کلان‌شهر‌های ایران، اقدام به واردات خودروی برقی میتسوبیشی، میتسوبیشی اوتلندر برقی (PHEV) کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این خودرو کلیک کنید.

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط