آرین موتور

منظور از پلتفرم در صنعت خودروسازی چیست؟

platform-in-cars پلتفرم

قطعا شما هم کلمه ” پلتفرم ” را بسیار شنیده‌اید؛ این کلمه در صنایع مختلف می‌تواند معانی متفاوتی داشته باشد اما به طور کلی پلتفرم را می‌توان یک پایه و اساس از پیش طراحی شده برای ساخت و تولید در صنایع مختلف برشمرد. زمانی که می‌گوییم دو اتومبیل بر یک پلتفرم ساخته شده‌اند در واقع این موضوع را مطرح می‌کنیم که خودروهای مد نظر از یک سری از تکنولوژی‌ها و شاخصه‌های از پیش تعیین شده برای ساخت آنها استفاده می‌شود. پلتفرم در واقع شالوده و پایه طراحی یک خودرو به حساب می‌رود که طراحان خودرو باید از آن پیروی کنند. کمپانی‌های خودروسازی بزرگ معمولا مسئول ساخت این پلتفرم‌ها بر اساس تکنولوژی و سیستم‌های موجود در صنعت اتومبیل‌سازی هستند؛ از همین رو فقط برخی از خودروسازان پلتفرم‌های مخصوص خود را دارند و بسیاری از دیگر از نمونه‌های از پیش تولید شده استفاده می‌کنند. به همین دلیل ممکن است دو خودرو از دو کمپانی متفاوت یک پلتفرم داشته باشند.

پلتفرم خودروها شامل چه قسمت‌هایی می‌شود؟

جواب سوال بالا کمی پیچیده‌تر از آن چیزی می‌باشد که ممکن است به ذهنمان برسد. در واقع زمانی که یک پلتفرم در حال طراحی است، شاخصه‌های بازار و همچنین سیستم‌ها و فناوری‌های موجود بر روی قسمت‌های مختلف آن تاثیر خواهد گذاشت. همچنین کمپانی‌های اتومبیل‌سازی، ممکن است نیاز متفاوتی نسبت به یک پلتفرم داشته باشند؛ از همین رو نمی‌توان مجموعه قطعاتی را به صورت ثابت به پلتفرم القا داد. اما زمانی که به پلتفرم‌های امروزی در صنعت خودروسازی نگاهی می‌اندازیم، متوجه خواهیم شد قطعاتی همچون پیشرانه، گیربکس یا همان جعبه دنده، شاسی و سیستم انتقال قدرت، یک پلتفرم را تشکیل داده‌اند. البته پیشرانه یا همان موتور خودرو معمولا توسط خودروسازان تغییر می‌کند و به نحوی نمی‌توان از لحاظ مکانیکی پیشرانه را جزئی از پلتفرم خودرو نام برد. در بسیاری از مواقع یک خودرو با چندین پیشرانه تولید می‌شود؛ به همین دلیل می‌توان موتور خودروها را فقط از لحاظ فرمیک به عنوان بخشی از یک پلتفرم برشمرد.

 

طراحی و ساخت پلتفرم‌ها چه فوایدی دارد؟

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چرا خودروسازان از یک پلتفرم برای ساخت و طراحی چند اتومبیل استفاده می‌کنند؛ جواب این سوال ساده است و آن هم ایجاد شرایط و بستر تولید انبوه می‌باشد. انقلاب صنعتی در اروپا و افزایش نیاز جوامع مختلف به محصولات پیشرفته از اصلی‌ترین دلایل بوجود آمدن تولید انبوه در صنایع مختلف بود. صنعت خودروسازی نیز از این موضوع مستثنی نیست و برای اینکه بتواند به نیاز جوامع پاسخ دهد، به یک پایه و اساس برای طراحی و ساخت محصولاتش احتیاج داشت. ساخت پلتفرم‌های از پیش تعیین شده از اواسط قرن 20ام و پس از جنگ جهانی دوم سرعت گرفت؛ در ابتدا هر خودروساز فقط پلتفرم‌های محصولات خودش را می‌ساخت، اما کم کم با افزایش نیاز جوامع مختلف به وسایل نقلیه، فقط برخی از کمپانی‌های فعال در این حوزه اقدام به طراحی و ساخت پلتفرم‌ها کردند. این عمل باعث شد که طراحان و مهندسان صنعتی بر یک پایه مشخص اقدام به ساخت و تولید یک خودرو کنند و این موضوع خودروسازان اجازه می‌داد در حداقل زمان و با هزینه‌ای کمتر از قبل، اقدام به تولید چند خودرو به صورت همزمان کنند.

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط